Navigationskurset omfatter ikke undervisning og afholdelse af den praktiske del. Afhængig af ønsker og muligheder kan dette arrangeres eksternt. For fulstændighedens skyld er her et eksempel på hvorledes et sådant kursus kunne tage sig ud. I nedenstående er der taget udgangspunkt i at prøven afholdes i lille motorbåd. 

1. Instruktion i praktisk sejlads og øvesejlads

Samlet gennemgang af den praktiske prøve. 
Gennemgang af tilløb til kaj, fortøjningsteknikker og knob.
Gennemgang af båden og dens grej.
Gennemgang af motoren.
Praktisk sejladsøvelse i fralægning fra kaj samt manøvrering af båden til søs. 

2. Instruktion i praktisk sejlads og øvesejlads

Gennemgang af mand over bord manøvrer.
Repetition af motor installation.
Repetition af før, under og efter sejlads opgaver.
Praktisk øvelse af mand over bord og tillægning til kaj.

3. Eksamen i praktisk del.

Foregår ved at 3-4 elever mødes med censor i båden. Censor vil så spørge om hvad man skal gøre før, under og efter sejladsen. Her vil i på skift blive spurgt om instrumenter, sikkerhedsudstyr og bådens grej, hvor i så gerne skulle vide hvad det hedder, hvorfor det er der og hvordan det anvendes, og dets begrænsninger. Endelig vil censor åbne til motorrummet og ligeledes bede jer på skift fortælle om brændstof-, kølings- og el-system, herunder deres funktion og eventuelle opmærksomhedspunkter.
Herefter sejler eleverne en efter en ud og foretager følgende manøvrer: Sejl efter et punkt, sejl en retning efter kompasset, foretag mand over bord manøvre af udkastet bøje, og endelig tillægning til kaj.

Forberedelse

Det meste har i været igennem i den teoretiske del af duelighedskurset, men nu skal det bruges i praksis. Derfor er det en god ide lige at repetere det væsenligste. Emnerne findes i Duelighedsbogen. Specielt vil jeg bede jer om at øve jer på knobene.
  • Navigationsinstrumenter, kompas, gps, log og lod
  • Vigeregler for små motorbåde og sejlbåde
  • Sømandskab, herunder specielt knobene pælestik, dobbelt halvstik om egen part
  • Brand og redningsudstyr
  • Fritidsfartøjers maskineri, specielt indenbors diesel motor
  • Praktisk sejlads: Grundig gennemlæsning 

Påklædning mm.

Vind og vandtæt påklædning i forhold til årstiden. Det kan være meget meget koldt til søs, så fuld regntøj en sommerdag er absolut en mulighed. Sejlerregntøj, med kortskaftede støvler, hue og sejlerhandsker er at foretrække, men cykel regntøj udenpå alm. vindtæt tøj og en ekstra varm fleece/uld trøje, gummistøvler, hue og vanter kan godt anvendes til nogle få ganges sejlads. Solbriller og baseball kasket og solcreme til udsatte steder om sommeren. Medbring gerne godkendt redningsvest hvis i har en eller er der  en i båden i kan låne.